Uitati un lucru pe care nu il vedem niciodata in filmele stiintifico – fantastice. Millennium Falcon nu are stergatoare anti – ploaie. Ecranul urias al navei Enterprise nu se abureste pentru ca tocmai au trecut printr-un urias nor spatial. Daca ai vedea asta intr-un film SF, in care pilotul sa spuna „La naiba, nu pot sa vad din cauza ploii spatiale!”, ai rade si te-ai gandi daca oamenii aia au auzit cate ceva despre univers.

Dar, ghiciti ce! Oamenii de stiinta au descoperit o gramada uriasa de apa care pluteste pur si simplu prin cosmos. Acest rezervor masiv de vapori de apa spatiala plutitori reprezinta cea mai mare colectie de apa din  univers – din cate stim noi.

Si cand spun cea mai mare, nu ma refer mare ca Oceanul Pacific, ci de 100.000 de ori mai mare decat marele nostru soare. Acesta este un nori de vapori atat de mare incat retine de 140 de miliarde mai multa apa decat toate oceanele noastre la un loc.

Cum este posibil? Oamenii de stiinta se tot intreaba si incearca sa ghiceasca la ce anume ne uitam, mai exact. La urma urmei, norul de apa se afla la zece miliarde de ani lumina, asa ca nu e ca si cand urmatoarea generatie de astronauti isi vor pregati costumele de baie pentru voiajul interstelar. Cercetatorii sunt de parere ca ceea ce se intampla, de fapt, este ca exista aceasta gaura neagra care mananca totul din jurul ei. In loc sa scuipe energie, la fel ca orice gaura neagra, aceasta gaura neagra excreta vapori de apa. Cumva. Oamenii de stiinta inca analizeaza cum si de ce.

In mare, imaginati-va aceasta gaura neagra ca o gura deschisa si un inel de apa in jur ca saliva, si va prindeti de idee. Sau, daca aceasta imagine vi se pare deranjanta, imaginati-va ca aceasta gaura neagra din centru este un parc acvatic spatial si inelul de gaz din jur este cel mai lenes rau al universului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *