Facebook este cea mai solicitata retea sociala din intreaga lume, avand o baza de utilizatori de aproape  1.5 miliarde de oameni. In timp ce compania sustine ca misiunea sa este una ce apartine globalizarii si isi doreste sa transforme lumea intr-un loc mai „deschis si mai conectat cu prietenii si familia”, oamenii de stiinta nu sunt de acord cu aceasta afirmatie iar din aceasta cauza au realizat un nou studiu.

Potrivit studiului realizat de catre Institutul de Cercetare de la Copenhaga, Danemarca, cunoscut sub numele de „Experimentul Facebook”, se pare ca renuntarea la contul de Facebook este lucrul care poate face oamenii mai fericiti in viata. Cercetarea a studiat comportamentele oamenilor dupa ce acestora li s-a cerut sa renunte la contul de Facebook timp de o saptamana.

Astfel, studiul a inclus 1095 voluntari, unde 95% au sustinut ca viziteaza Facebook cel putin odata pe zi, existand un numar masiv de 80% care au declarat ca utilizeaza acest serviciu pentru mai bine de 30 de minute pe zi. Au existat doua grupuri implicate in acest studiu, unul care a continuat sa foloseasca Facebook si un „grup de control” care nu a utilizat aplicatia timp de o saptamana.

Potrivit rezultatelor studiului, grupul de control a prezentat un „grad semnificativ mai ridicat in ceea ce priveste satisfactia de viata”. Oamenii din acest grup au raportat ca s-au simtit mai fericiti, mai putin tristi si singuri atunci cand au fost comparati cu grupul care si-a pastrat contul de Facebook. In plus, tratamentul grupului de control a determinat o crestere a activitatii sociale si o satisfactie de viata mai buna in ceea ce priveste mediul social.

Un motiv sceptic pentru studiu

Chiar daca studiul realizat de oamenii de stiinta din Danemarca a facut o serie de descoperiri uimitoare despre Facebook si utilizarea retelei sociale, exista un loc care ramane sceptic in ceea ce priveste rezultatele si alte implicatii.

Un lucru care trebuie remarcat este ca grupul de control a renuntat la Facebook pentru numai o saptamana, ceea ce inseamna ca este o perioada prea scurta de timp pentru a se ajunge la concluzii. Pe scurt, acest studiu are grija numai de efectele pe termen scurt a renuntarii la Facebook si exista foarte mari sanse ca una din acele persoane studiate sa isi reia activitatea pe reteaua sociala cat de curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.